Brouwen

1 1 1 ongeschrote mout Ongeschrote mout
1
1 1 ongeschrote mout

Ongeschrote mout

Gerst- en tarwekorrels kunnen niet direct van het land verwerkt worden in de brouwerij. Ze moeten eerst gemout worden in een mouterij. Dat proces kent vier stappen: reinigen, weken, kiemen en drogen. Voor smaakvariatie wordt mout geroosterd. Licht gebrande moutsoorten worden gebruikt voor de blonde bieren en zwaarder geroosterde soorten voor de donkere bieren.

2 1 2 geschrote mout Geschrote mout
2
1 2 geschrote mout

Geschrote mout

Aan het begin van de brouwdag wordt de mout geschroot. Schroten is het kneuzen van de moutkorrels zodat het zetmeel vrij komt, maar de schilletjes (het kaf) heel blijven. Dit kneuzen gebeurt in een schrootmolen met twee walsen waartussen de korrels worden geplet.

3 1 3 storten van de mout Storten van de mout
3
1 3 storten van de mout

Storten van de mout

Als het water in de brouwketel de goede temperatuur heeft bereikt, wordt de geschrote mout in de ketel gestort. Vervolgens wordt dit ‘beslag’ in stappen verwarmd tot 75ºC. Tijdens dit proces wordt het zetmeel omgezet in verschillende soorten suikers. De vergistbare suikers worden door de gistcellen omgezet in alcohol en de onvergistbare suikers blijven achter als ‘zoetje’ in het bier.

4 1 4 filteren van het beslag Filteren van het beslag
4
1 4 filteren van het beslag

Filteren van het beslag

Het filtreren van het beslag gebeurt in de filterkuip. De schilletjes van de moutkorrels (het kaf) vormen het filterbed. De suikerhoudende vloeistof in het beslag zakt door dit bed naar beneden en wordt opgevangen. Daarna wordt het filterbed besproeid met fris water om alle overblijvende suikers uit te wassen. Ook dit water wordt opgevangen.

5 1 5 bier in wording Bier in wording
5
1 5 bier in wording

Bier in wording

Alle vloeistof die door het filter is gezakt, wordt opgevangen in een bak en vervolgens naar de brouwketel gepompt. Deze vloeistof heet ’wort’. De hoeveelheid suiker in de wort is bepalend voor het alcoholpercentage van het uiteindelijke bier. Daarom controleert de brouwmeester de suikerconcentratie. De filtratie wordt gestopt als de gewenste suikerconcentratie is bereikt.

 

6 1 6 edele hopsoorten Edele hopsoorten
6
1 6 edele hopsoorten

Edele hopsoorten

Er zijn verschillende hopsoorten, waarvan alleen de vrouwelijke hop wordt gebruikt. Iedere hopsoort heeft zijn eigen karakter. Door deze in verschillende verhoudingen toe te voegen kunnen de brouwers elk speciaalbier zijn kenmerkende smaak geven.  De gebruikte hopbloemen zijn samengeperst tot pellets, grote korrels, die makkelijk te mengen zijn.

7 1 7 toevoegen van de hopsoorten Toevoegen van de hopsoorten
7
1 7 toevoegen van de hopsoorten

Toevoegen van de hopsoorten

De wort die naar de brouwketel is gepompt, wordt daar weer verwarmd. Tijdens deze opwarming voegen de brouwers de verschillende hopsoorten toe.

 

8 1 8 koken van de wort Koken van de wort
8
1 8 koken van de wort

Koken van de wort

Na toevoeging van de hop wordt het brouwsel aan de kook gebracht. Tijdens het koken komen de hoparoma’s vrij die oplossen in het bier. Bovendien wordt door het verhitten het bier gesteriliseerd. 

1
Ongeschrote mout
3
Storten van de mout
4
Filteren van het beslag
5
Bier in wording
7
Toevoegen van de hopsoorten
8
Koken van de wort

Gisten

1 2 1 bier van hoge gisting Bier van hoge gisting
1
2 1 bier van hoge gisting

Bier van hoge gisting

Als de wort gekookt heeft, wordt deze gekoeld en overgepompt naar een gisttank. Dan wordt de gist toegevoegd en komt er leven in de brouwerij. De bieren van Texels zijn bovengistend. Dat wil zeggen dat de gistcellen aan de oppervlakte drijven en het bier dus bovenin de tank vergist. De vergisting vindt plaats bij kamertemperatuur. De gebruikte giststam geeft de bieren van Texels hun kenmerkende volle en romige smaak.

 

2 2 2 lagerruimte Lagerruimte
2
2 2 lagerruimte

Lagerruimte

Na de vergisting wordt het bier overgepompt naar de lagerruimte. De uitgewerkte gistcellen worden met behulp van een centrifuge uit het bier verwijderd. Vervolgens wordt het bier gecontroleerd op kwaliteit. Na vrijgave door het laboratorium gaat het bier naar de lagertanks.

 

3 2 3 rusten van het bier Rusten van het bier
3
2 3 rusten van het bier

Rusten van het bier

In de lagertanks komt het jonge bier tot rust. Het krijgt de kans om verder te rijpen. Dit rijpen is belangrijk om alle smaakelementen in het bier de kans te geven zich verder te ontwikkelen. Het resultaat is bier dat mooi in balans is en alle kenmerken in zich heeft van de smaak van Texels. Vervolgens wordt het bier overgepompt naar de botteltanks en wordt een klein beetje gist en suiker toegevoegd voor de tweede vergisting op fles of fust.

 

1
Bier van hoge gisting
2
Lagerruimte
3
Rusten van het bier

Bottelen

1 3 1 reiniging van de fusten Reinigen van de fusten
1
3 1 reiniging van de fusten

Reinigen van de fusten

In de automatische fustenvulmachine worden de fusten die retour komen van de klanten, uitvoerig gereinigd. Ze ondergaan verschillende stappen van spoelen en desinfecteren en worden uiteindelijk verhit tot meer dan 100°C (steriliseren).

2 3 2 afvullen van de fusten Afvullen van de fusten
2
3 2 afvullen van de fusten

Afvullen van de fusten

Na het reinigen van de fusten worden ze gevuld met het bier uit de botteltanks. De gevulde fusten krijgen een fustenkraag met daarop informatie over het bier en over de uiterste houdbaarheidsdatum. Ze worden gestapeld op een pallet en gaan dan naar de warme kamer voor de tweede vergisting. Een fust van Texels heeft een inhoud van 20 liter. 

3 3 3 afvullen van de flessen Afvullen van de flessen
3
3 3 afvullen van de flessen

Afvullen van de flessen

In de automatische bottellijn voor flessen worden de flesjes eerst uitgebreid gespoeld en gereinigd. Daarna gaan ze langs verschillende stations waar wordt gecontroleerd of de flesjes wel van het goede type zijn en of ze goed genoeg zijn om gevuld te kunnen worden. Na het vullen krijgen de flesjes een kroonkurk en een etiket. Het etiket op de rug van het flesje wordt gecodeerd met de uiterste houdbaarheidsdatum.

4 3 4 klaar voor de navergisting Klaar voor de navergisting
4
3 4 klaar voor de navergisting

Klaar voor de navergisting

De flesjes worden in een krat gezet waarna een robot het krat op een pallet stapelt. Zodra een pallet vol is, wordt het naar de warme kamer gebracht voor de tweede vergisting.

5 3 5 navergistingsruimte Navergistings-ruimte
5
3 5 navergistingsruimte

Navergistings-ruimte

In de navergistingsruimte of ’warme kamer’ ondergaat het bier in fust of fles de tweede vergisting. Die is nodig om het bier zijn koolzuur te geven maar zorgt ook voor een goede houdbaarheid van het bier. De gistcellen zetten alle aanwezige zuurstof om in koolzuur en dit maakt het bier lang houdbaar. Door deze ambachtelijke en natuurlijke manier van conserveren is pasteuriseren niet nodig. Daardoor behoudt het bier veel meer smaak.

6 3 6 eindcontrole navergisting Eindcontrole navergisting
6
3 6 eindcontrole navergisting

Eindcontrole navergisting

Gedurende het hele brouwproces nemen de brouwers monsters van het bier om die in het laboratorium te laten analyseren. Zo kan worden vastgesteld dat het bier aan alle eisen voldoet. Als laatste controle wordt het bier dat uit de warme kamer komt door het brouwteam geproefd. Als het bier goed door deze test komt, mag het de brouwerij verlaten.

3
Afvullen van de flessen
4
Klaar voor de navergisting

Ingrediënten