Texels Blog


Brouwgerst geteeld op het eiland voor Texels bier
Toost op langdurige samenwerking. “Hier groeit ons Texels Bier. Zonder brouwgerst geen Texels Bier op het eiland. Met dank aan onze Texelse akkerbouwers en Agrifirm.” De bierbrouwers en de specialisten van de landbouwcoöperatie proosten trots op de langdurige samenwerking.
Texelse Bierbrouwerij heeft sinds de start in 1995 een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Agrifirm is hier al lange tijd bij betrokken als leverancier van Texels gerst. De geschiedenis van Agrifirm gaat nog verder terug. De landbouwcoöperatie bestaat al meer dan een eeuw. Hierin bundelen telers hun krachten en besparen kosten.
“Telers bundelden hun krachten. Door producten zoals meststoffen en veevoer gezamenlijk in te kopen, besparen ze kosten. Zoals samenwerking ook bij de verwerking en verkoop van graan en andere producten allerlei voordelen biedt.”
Agrifirm, de landelijke coöperatie die samenwerkt met telers en veehouders uit heel Nederland en ook daarbuiten actief is. “We richten ons op de teelt van graan, peulvruchten, aardappels, uien, groenten en bloembollen, veevoeders en andere agrarische producten”, vertelt Tom Goes, commercieel medewerker van Agrifirm.
Agrifirm is ook de schakel tussen de Texelse telers van brouwgerst en de Texelse Bierbrouwerij. Brouwerijmanager Bram Teeuwen: “Als brouwerij willen we goed zijn voor het eiland. De Texelse akkerbouwers telen een mooi product, dat wij graag op het eiland in de brouwerij in ons speciaalbier verwerken. Hiermee proberen wij ook iets terug te doen voor het eiland.”
Tom: “Graan is tegenwoordig een bulkproduct met veel volume en massa. In die wat onpersoonlijke bulkmarkt is Texels brouwgerst extra speciaal en een mooi product. Een beperkte hoeveelheid graan, uitsluitend op Texel geteeld. Elk jaar spreken we met onze telers af welke hoeveelheid zomergerst ze voor de brouwerij telen. Dat wisselt, onder meer afhankelijk van het bouwplan en de beschikbaarheid van grond. De opbrengst verschilt van jaar tot jaar. Het blijft een natuurproduct. Maar door de jaren heen is er altijd voldoende Texels brouwgerst voor de Texelse Bierbrouwerij.”
Hoe zijn de vooruitzichten dit jaar? Accountmanager Harold Zomer van Agrifirm: “We kiezen het ras dat het best bij Texel past. Nu is dat Firefoxx. Ook op aanraden van de mouterij, die bepaalde eisen stelt aan het brouwgerst. Zoals uniformiteit en een gelijkmatige kieming.
Er is dit jaar vroeg gezaaid. Op gronden die wat droogtegevoeliger zijn is de stand wat minder. Maar door de bank genomen staat het brouwgerst er goed op. We hebben in het voorjaar veel zon en licht gehad. Daardoor begint de oogst een week of twee eerder dan gemiddeld.”
Tom: “Bij het transport en de verwerking houden we het Texelse bouwgerst apart van de rest. Dat zijn door de hele keten heen meerdere stappen, zoals transport en opslag.”
Brouwgerst van lokale bodem verwerkt tot Texels bier. Al tientallen jaren. Bram: “Agrifirm is een betrouwbare partner waar we al vele jaren goed van op aan kunnen en goed mee kunnen communiceren. We zijn een tevreden afnemer.”
De band met de akkerbouwers is er ook zeker. Lianne ter Steege, medewerker Marketing bij Texels: “ Agrifirm houdt ieder jaar een barbecue voor haar telers en dan sluiten wij aan met product om te proosten, ook krijgen de telers van het Texelse graan een kleine attentie van de brouwerij. Daarnaast sponsoren we als brouwerij bijvoorbeeld ook de Landbouwdag. Dit was het afgelopen jaar weer een mooie editie.”
De specialisten van Agrifirm zijn goede ambassadeurs van Texelse bier. Harold, afkomstig uit Dronten: “Bij ons in de voetbalkantine hebben we Skuumkoppe onder de tap.”