Wij koesteren Texel samen met deze partners

  Historisch bier maakt tijdreis: Texels Ruuge Monnik

  Texels Ruuge Monnik. Het is de naam van een nieuw bier van de Texelse Bierbrouwerij. Het bier is geïnspireerd op een 14e eeuws recept van de ruige Ludinga-monniken op Texel, dat opdook tijdens onderzoek voor het boek “Int Texel gebrouwen”, over zeven eeuwen brouwhistorie op Texel.

  Gemaakt door het brouwteam van de Texelse Bierbrouwerij volgens een speciaal “gruytmengsel”, met onder meer typisch Texelse zwartmoeskervel. In het wild komt het verder nergens meer voor, behalve op enkele plaatsen op Texel. Gebrouwen naar een vol romig Middeleeuws donker bier, met 6,5 procent alcohol.

  Texels Ruuge Monnik kan na de feestlijke introductie uitsluitend worden gedronken op Texel. Om “smokkel” naar de overkant tegen te gaan niet uit flesjes, uitsluitend op de tap en exclusief voor de Texelse horeca.

  Brouwerij zoekt “Ruuge Texelaars”. Wie gaat als eerste het nieuwe bier Texels Ruuge Monnik proeven?

  De Texelse Brouwerij is daarvoor op zoek naar twee stoere ruige Texelse “monniken”, die in café Onder de Pomp willen proosten met de Texels Ruuge Monnik. Er worden foto’s gemaakt. Deze worden gebruikt voor de promotie van het nieuwe bier. Gegadigden kunnen een bericht met foto sturen naar marketing@texels.nl.

   Natuurinclusief gerst telen

   De Texelse Bierbrouwerij betrekt haar brouwgerst al vele jaren van het eiland. Vanaf het oogstseizoen 2022 zal de voor de brouwerij benodigde hoeveelheid gerst natuurinclusief geteeld zijn. Dit door het toepassen van kruidenrijke randen op de akkers waar gerst wordt verbouwd. Daarnaast wordt gestart met een proef met de zogenaamde vogelgraan methodiek. Hierbij wordt de gerst ruimer gezaaid waardoor het meer ruimte biedt aan nestelende vogels.

   Beide initiatieven stimuleren een betere insecten- en vogelstand in en om de akkers wat de natuur van Texel ten goede komt. Deze samenwerking is tot stand gekomen tussen de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging de Lieuw Texel, de Landbouw Centrale Texel, Agrifirm en de Texelse Bierbrouwerij.

    Samenwerking Int Texel Gebrouwen

    Uit een samenwerking tussen het Wads Smaakhuus en De Texelse Bierbrouwerij is ‘Int Texel gebrouwen’, over zeven eeuwen brouwen en bier drinken op het eiland ontstaan. Lodewijk Dros kwam de geschiedenis van het Texelse bier op het spoor tijdens zijn onderzoek naar de originele keuken van de Waddeneilanden voor zijn boek ‘Lekker Wads’ (met Annette van Ruitenburg, 2021). Het project Het Wads Smaakhuus, dat die Wadse keuken verkent en uitdraagt, zocht voor de biernaspeuringen contact met de Texelse Bierbrouwerij, de oudste moderne brouwerij van het eiland. Deze heeft daarop het historisch onderzoek en de publicatie van ‘Int Texel gebrouwen’ mogelijk gemaakt.

     Sponsoring bij evenementen 2022

     • 3-5 juni 2022 Broadway – Den Hoorn
     • 4-6 juni 2022 Speciaalbierfestival de Slock – Den Burg
     • 16-18 juni 2022 Waves – De Koog
     • 2 juli 2022 Sompop – De Waal
     • 21 juli 2022 Landbouwdag – Den Hoorn
     • 23-25 september 2022 Texel Culinair – De Koog
     • 14-16 oktober 2022 TexelBlues – Den Burg

      Partners

      Samen met verschillende partners koesteren we Texel. Onder andere ook met deze partners:

      • De vereniging Echt Texels Product
      • VVV Texel
      • De Waddel

      Ben jij ook nieuwsgierig naar wat we samen kunnen doen? Neem dan contact met ons op via marketing@texels.nl