Texels bierbrouwproces

  Texels brouwproces in acht stappen

  Ben je benieuwd naar het bierbrouwproces van Texels bier? Op deze pagina nemen we je in acht stappen mee door het brouwproces. Wil je dit met eigen ogen zien? Bezoek de Texelse brouwerij!

  Stap 1: Ongeschrote mout

  De eerste stap uit het bierbrouwproces: Gerst- en tarwekorrels kunnen niet direct van het land verwerkt worden in de brouwerij. Ze moeten eerst gemout worden in een mouterij. Dat proces kent vier stappen: reinigen, weken, kiemen en drogen. Voor smaakvariatie wordt mout geroosterd. Licht gebrande moutsoorten worden gebruikt voor de blonde bieren en zwaarder geroosterde soorten voor de donkere bieren.

   Stap 2: Geschrote mout

   De tweede stap uit het bierbrouwproces: Aan het begin van de brouwdag wordt de mout geschroot. Schroten is het kneuzen van de moutkorrels zodat het zetmeel vrij komt, maar de schilletjes (het kaf) heel blijven. Dit kneuzen gebeurt in een schrootmolen met twee walsen waartussen de korrels worden geplet.

    Stap 3: Storten van de mout

    The third step in the brewing process: when the water in the mash tun has reached the right temperature, the milled malt is poured into it. This ‘mash’ is then heated in steps to 75ºC (167ºF). During this process the starch is converted into several kinds of sugars. The fermentable sugars are converted into alcohol by the yeast cells, and the non-fermentable sugars remain as a ‘sweetener’ in the beer.

     Stap 4: Filteren van het beslag

     De vierde stap uit het bierbrouwproces: Het filtreren van het beslag gebeurt in de filterkuip. De schilletjes van de moutkorrels (het kaf) vormen het filterbed. De suikerhoudende vloeistof in het beslag zakt door dit bed naar beneden en wordt opgevangen. Daarna wordt het filterbed besproeid met fris water om alle overblijvende suikers uit te wassen. Ook dit water wordt opgevangen.

      Stap 5: Bier in wording

      De vijfde stap uit het bierbrouwproces: Alle vloeistof die door het filter is gezakt, wordt opgevangen in een bak en vervolgens naar de brouwketel gepompt. Deze vloeistof heet ’wort’. De hoeveelheid suiker in de wort is bepalend voor het alcoholpercentage van het uiteindelijke bier. Daarom controleert de brouwmeester de suikerconcentratie. De filtratie wordt gestopt als de gewenste suikerconcentratie is bereikt.

       Stap 6: Toevoeging edele hopsoorten

       De zesde stap uit het bierbrouwproces: Er zijn verschillende hopsoorten, waarvan alleen de vrouwelijke hop wordt gebruikt. Iedere hopsoort heeft zijn eigen karakter. Door deze in verschillende verhoudingen toe te voegen kunnen de brouwers elk speciaalbier zijn kenmerkende smaak geven. De gebruikte hopbloemen zijn samengeperst tot pellets, grote korrels, die makkelijk te mengen zijn.

        Stap 7: Toevoegen hopsoorten

        De zevende stap uit het bierbrouwproces: De wort die naar de brouwketel is gepompt, wordt daar weer verwarmd. Tijdens deze opwarming voegen de brouwers de verschillende hopsoorten toe.

         Stap 8: Koken van de wort

         The eighth step in the brewing process: after adding the hops, the brew is brought to the boil. The hop aromas are released and dissolve in the beer during boiling. The heating also sterilises the beer.

          Jij bepaalt de laatste stap

          The beer is ready on tap and bottled. Prefer to taste it at our brewery, or with your loved ones in your own environment? The choice is yours!

          Werken bij de Texelse Bierbrouwerij?

          Wil jij meebouwen aan ons prachtige merk? Kijk dan snel of werken bij Texels iets voor jou is. We komen graag met jou in contact!