Texels Blog

  De winkel is weer open, tijdelijk proeflokaal valt in de smaak

  Er wordt flink verbouwd in de Texelse Bierbrouwerij en stukje bij beetje worden er delen van het pand opgeleverd. De vernieuwde winkel werd onlangs weer geopend en dat is goed nieuws voor de liefhebbers van Texels. Niet alleen zijn alle bieren er te koop – van losse flesjes en dozenvol tot grote flessen en bier in cadeauverpakking – maar ook de welbekende ‘merchandise’, bestaande uit met het logo bedrukte kleding, gebruiksartikelen, kaartspellen, klokken en nog meer. “Ik kan hier weer lekker mijn gang gaan”, zegt Mariska Daalder (foto) vrolijk achter de toonbank.

  Het proeflokaal is nog altijd buiten gebruik, maar de tijdelijke voorziening in café De Zwaan werkt goed als alternatief. Het werd in november door ‘Texels’ betrokken. “We hebben het helemaal leeggehaald, grondig schoongemaakt en ingericht met een nieuwe tapinstallatie. In tien dagen tijd hebben we De Zwaan omgetoverd in een sfeervol proeflokaal. We vertellen er iets over de brouwerij en aan de wanden hangen panelen, waarop we de geschiedenis en het brouwproces uitbeelden”, legt manager Jordy van Nieuwkerk uit.

  De proeverij duurt drie kwartier tot een uur en daarbij worden drie biertjes geproefd, in kleine glaasjes die tezamen de inhoud van een normaal bierglas hebben. Een bierelaar – dat is een Texelaar met verstand van bier – geeft er uitleg bij. Bij het proeflokaal worden zo veel mogelijk lokale ondernemers betrokken. Het borrelplankje wordt verzorgd door de buren van hotel De Lindeboom. Elke zaterdagmiddag is er een activiteit, die kan variëren van een bingo en een proeverij van kaas en worst tot levende muziek, door Texelaars verzorgd. De proefplankjes worden bij het plaatselijke leer-werkbedrijf De Bolder gemaakt.

  Intussen is bij de brouwerij niet alleen de winkel weer geopend, ook het terras met de buitenbar draait weer. Er wordt naar gestreefd voor de bouwvak het proeflokaal weer open te hebben. Het zal veel gasten van het eiland deugd doen, verwacht Jordy. “Veel mensen volgen een patroon. Ze komen van de boot, gaan een patatje halen bij ’t Turfveld, maken een strandwandeling naar Paal 15, brengen een bezoek aan de brouwerij en gaan dan pas inchecken. Of het gaat andersom, als ze zijn uitgecheckt. Het wordt een mooie plek waar je alle nieuwe bieren van Texels kunt proeven. Met het proeflokaal streven we ernaar de mensen als ambassadeur van Texels weer weg te sturen.”

  Komen er nog nieuwe bieren? Ze zijn er bij Texels continu mee bezig, zo blijkt. “We hebben een keteltje van vijftig liter, waarmee de brouwers met al hun creativiteit aan nieuwe bieren werken. Dat begint nu eenmaal met kleine hoeveelheden. Wat daar dan uitkomt, noemen we Texels Geheim. We laten het de gasten proeven en zij kunnen op een briefje vermelden wat ze ervan vinden. We hebben het eerst wel zelf getest. Er ligt nu al een Texels Geheim bij de buitenbar en we proberen elke maand een nieuw Geheim neer te zetten.”

  Texels Proeflokaal De Zwaan in Den Burg is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 19.30 uur.

  De winkel bij de brouwerij is dinsdag t/m zaterdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur.