Texels Blog

    Gezicht van de Texelse Bierbrouwerij: Ron en Thijs

    “Texels speciaalbier van de beste kwaliteit verlaat de brouwerij op het eiland, alleen na goedkeuring van Thijs en Ron.”

    Texels bier is een natuurproduct. Speciaal, lekker en breed gewaardeerd. Dat gaat niet vanzelf. In de brouwerij zijn veel collega's, ieder op zijn/haar eigen terrein, dagelijks bezig met de productie. Dit keer vertellen Ron Dijker en Thijs Wiggers van het team Kwaliteitswaarborging over hun werk.

    Ron Dijker

    Ron werkt al sinds 2001 bij de Texelse Bierbrouwerij. “Ik begon als allround productiemedewerker. Het bedrijf was destijds een stuk kleiner. Ik deed alle voorkomende werkzaamheden. Sindsdien heb ik elke afdeling binnen de brouwerij wel gezien, van de bottelarij tot het brouwhuis en de expeditie. Sinds vijf jaar zit ik in het team Kwaliteitswaarborging.

    Dit werk bevalt me uitermate goed. Het is leuk om in een klein team te werken met veel zelfstandigheid, maar evengoed te kunnen sparren. Een team waarin ik onder meer mijn ervaring inbreng en terug kan vallen op de kennis van anderen.”

    Ron is praktisch ingesteld, systematisch en nauwkeurig. Die instelling maakt hem geknipt als medewerker Kwaliteitswaarborging. “Als analist zorg ik dagelijks dat alle laboratorium-werkzaamheden worden gedaan. Voor microbiologisch onderzoek neem ik steriele monsters van het bier en analyseer ik die. Denk aan de zuurgraad, bitterheid, het suikergehalte, het schuim, de troebelheid en ik doe CO2-metingen. We kijken of het bier voldoet aan de wettelijke normen en de kwaliteitsnormen van de brouwerij.”

    Thijs Wiggers

    Ron werkt in het team Kwaliteitswaarborging nauw samen met Thijs. Thijs: “Ik heb op de hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden Voedingsmiddelentechnologie gestudeerd. In 2015 heb ik mijn stage afgerond bij de Texelse Bierbrouwerij. Toen raakte ik pas écht verknocht aan het bierproces. Daarin komen veel zaken samen. Chemie, technologie en biologie. Dat maakt het een interessant proces!”

    “Na mijn hbo-studie heb ik een open sollicitatie naar de Texelse Bierbrouwerij gestuurd. Als technoloog hou ik me bezig met de kwaliteit van het product. Met de data die Ron verzamelt ga ik aan de slag. Als bijvoorbeeld blijkt dat de stabiliteit van het schuim niet goed is, dan ga ik in overleg met de brouwmeester om te kijken wat we kunnen doen om dat te verbeteren.

    Op het gebied van kwaliteitswaarborging en hygiëne is in de loop der jaren veel gebeurd. Ron: “Voorheen zetten we de drukmeter op de fles en proefden we of het bier goed smaakte en dan ging het de deur uit. Er zijn nu veel meer afdelingen bij betrokken en we doen allerlei analyses.”

    Thijs: “De brouwerij wordt een steeds professioneler bedrijf en wij gaan mee in dat proces. Texels bier blijft natuurlijk een natuurproduct, want we werken handmatig met meerdere brouwers aan het bier. Die eigenschappen maken dat het eindproduct vrijwel nooit 100 procent identiek is. Toch streven we naar een constante smaak én kwaliteit. Waarbij boven alles geldt dat kwaliteit en voedselveiligheid héél belangrijk zijn.”

    Bierbrouwen blijft mensenwerk. Ron: “Als de analyses zijn gedaan, komen we bij elkaar, bespreken we de analyses en kijken we of het goed is. Een mooi vak.” Thijs: “Absoluut!”