Persbericht

  Zeven eeuwen bier op Texel, van zondige monniken tot Skuumkoppe

  OUDESCHILD – 6 oktober 2021. Met vijf brouwerijen die samen maar liefst 49 typen bier maken, mag Texel wel ‘het eiland met de schuimkraag’ heten. Helemaal, omdat het een onbekende, maar rijke biergeschiedenis heeft van minstens 700 jaar. Dat is de bijzondere conclusie van Lodewijk Dros in zijn boek ‘Int Texel gebrouwen’.

   Int Texel gebrouwen

   In dit prachtig geïllustreerde boek vertelt Dros de bierhistorie van zijn geboorte-eiland. Het verhaal is nooit eerder verteld, omdat bierhistorici altijd aan Texel voorbij hebben gekeken. Dat was onterecht. Lezers van ‘Int Texel gebrouwen’ ontmoeten middeleeuwse monniken met hun abdijbier, rebelse nonnen en Tesselsch Keuytbier. Ook komen ze tjoert en hooibier tegen, en het etiket van de eerste Skuum Koppe, die je ‘op kamertemperatuur’ moest drinken.

   Het boek biedt een boeiend portret van zeven eeuwen Texelse (bier)geschiedenis. Dat wijkt af van het romantische cliché van een eiland ver weg van de buitenwereld. Bierschrijver Marco Daane over ‘Int Texel gebrouwen’: ”Zo kan biergeschiedenis zijn: informatief, bespiegelend en vermakelijk.”

    Abdijbier

    Het oudste gedocumenteerde bier dat Dros heeft gevonden, is van de monniken van Ludinga. Op basis van hun eigen, teruggevonden recept wil de Texelse Bierbrouwerij dit historische bier tot leven wekken. Als dat lukt én het smaakt, dan is het abdijbier volgend jaar voor iedereen te proeven, alleen op Texel.

     Samenwerking

     ‘Int Texel gebrouwen’, over zeven eeuwen brouwen en bier drinken op het eiland, is ontstaan uit een samenwerking tussen het Wads Smaakhuus, De Texelse Bierbrouwerij en de Texelse Courant. Lodewijk Dros kwam de geschiedenis van het Texelse bier op het spoor tijdens zijn onderzoek naar de originele keuken van de Waddeneilanden voor zijn boek ‘Lekker Wads’ (met Annette van Ruitenburg, 2021). Het project Het Wads Smaakhuus, dat die Wadse keuken verkent en uitdraagt, zocht voor de biernaspeuringen contact met de Texelse Bierbrouwerij, de oudste moderne brouwerij van het eiland. Deze heeft daarop het historisch onderzoek en de publicatie van ‘Int Texel gebrouwen’ mogelijk gemaakt.

     Het Wads Smaakhuus, de Texelse Bierbrouwerij en de Texelse Courant bieden het boek gratis aan alle abonnees van de krant aan. Voor anderen is het vanaf 19 oktober te koop, het ligt dan voor € 12, 95 in de boekhandels en het proeflokaal van de Texelse Bierbrouwerij. Bestellen kan ook via www.hetwadssmaakhuus.nl (ook als e-book).

      Meer informatie over

      Over de Texelse Bierbrouwerij Onder de Waddenlucht, midden tussen Texels uitgestrekte groene weiden staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Daar vormen de brouwketels het hart van de brouwerij waar Texels speciaalbier zijn oorsprong vindt. De brouwmeesters van de Texelse Bierbrouwerij combineren traditioneel vakmanschap met eigentijdse technologie en maken sinds 1999 hun bijzondere bieren met de typische eigen ‘Texelse’ smaak. Het leverde het Texelse bier talrijke onderscheidingen op. Meer over informatie, zie https://www.texels.nl/

      Over het Wads Smaakhuus Het Wads Smaakhuus onderzoekt de oorspronkelijke Wadse keuken met het oog op een duurzame toekomst voor de eilanden. De Wadden hebben een unieke, historische eetcultuur. Bij het Wads Smaakhuus kun je deze ontdekken tijdens excursies, proeverijen, diners en nog veel meer. Proef de oude en nieuwe Wadse gerechten, van ‘sakkoek’ tot zeekool! Het Wads Smaakhuus gebruikt vrijwel alleen ingrediënten van Texelse producenten, en dus van eigen bodem. Meer weten? Zie www.hetwadssmaakhuus.nl

      Contact: Schrijver Lodewijk Dros is beschikbaar voor interviews. Voor meer informatie graag contact opnemen met Lianne ter Steege, l.tersteege@texels.nl of 06-12581260

       Noot voor de redactie

       Midden op het eiland, aan de rand van natuurreservaat De Hoge Berg, daar staat hij, onze brouwerij. De plek waar wij al sinds jaar en dag onze speciaalbieren brouwen. Ambachtelijk, uit natuurlijke ingrediënten, zoals Texelse gerst. Dat echte, dat authentieke, dat maakt dat mensen zeggen: ‘Ja, dit is Texels.’ Twaalf overheerlijke speciaalbieren, geroemd om hun volle, romige smaak en geprezen om hun zacht frisse afdronk. Speciaalbier zo puur als het eiland zelf!