Texels Blog

  Ruud van Holland: Allrounder, Bierelaar en Island Iceman

  Bij een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij heb je grote kans dat je Ruud van Holland treft. In het Proeflokaal is Ruud een vertrouwd gezicht. En als “Island Iceman” reikt de faam van deze Texelse “ijsduiker” inmiddels tot ver over de grenzen.

  “Texels is een mooi bedrijf om bij te werken. Als allround-medewerker doe ik van alles. Ik geef rondleidingen door de brouwerij, hou me bezig met de winkel, merchandise, kledinginkoop, ik sta achter de tap en als ‘bierelaar’ vertel ik tijdens proeverijtjes van alles over Texels bier.

  Als ik bijvoorbeeld vertel dat je bovengistend en ondergistend bier hebt, zie je mensen denken: waar heeft die gast het over? Dan leg ik het verschil uit tussen pils en speciaalbier. Zo neem ik de mensen mee in het brouwproces en de geschiedenis van de Texelse Bierbrouwerij. Laatst kwam ik in een doos allerlei spullen tegen uit de beginperiode. Oude etiketten, reclame, flessen, krantenknipsels en noem maar op. Zo ben ik veel over die tijd aan de weet gekomen.

  Die spullen vertellen iets over de historie van de brouwerij en krijgen een mooi plekje in het nieuwe Proeflokaal dat we binnenkort in de brouwerij aan de Schilderweg openen. Zover is het nog niet, voorlopig ontvangen we onze gasten in Proeflokaal De Zwaan in Den Burg.

  Skuumkoppe is wijd en zijd bekend. Wat veel mensen niet weten is dat we nog veel meer lekkere biertjes brouwen, dertien inmiddels. Het Texels Proeverijtje dat we hier schenken, met drie verschillende biertjes, is een heerlijke kennismaking. Bijvoorbeeld drie seizoenbiertjes. Zoals de Herfstbock, Goudkoppe en Noorderwiend van Texels. Zo heeft elk seizoen een eigen biertje.

  We schenken hier ook ieder jaar een Tessels Geheim. Dat is een nieuw biertje dat nog geen naam heeft. Gasten kunnen het proeven. Als het goed in de smaak valt, dan kan het een nieuw Texels bier worden. Zo is onze Overzee IPA ook een Tessels Geheim geweest.

  Het is fijn om bij de Texelse te werken. Ze betrekken je overal bij, vragen je om advies en het is leuk om met mensen te werken uit de verschillende disciplines binnen het bedrijf. Uit de brouwerij, de bottelarij, het proeflokaal, vertegenwoordigers en andere afdelingen. Je voelt je gewaardeerd.

  Het gebeurt wel dat gasten mij herkennen van Instagram. “Ben jij de Island Iceman?”, vragen ze dan. Al 22 jaar neem ik elke dag een duik in zee. Toen het had gevroren en héél koud was, vond ik het leuk om het anderen te laten zien en zette het op Facebook. Op een gegeven moment zei iemand: “Zet het op Instagram, dan is je bereik groter”.

  De foto’s en filmpjes die ik onder de naam ‘Island Iceman’ post worden goed bekeken en gedeeld. Het werkte als een olievlek. Nu heb ik al 109.000 volgers. Ik hou er leuke contacten aan over. Uit de hele wereld, van Scandinavië tot Canada. Zoals die Nederlander die naar Vermont is geëmigreerd. Toen hij terug in Nederland was, kwam hij naar Texel om samen met mij een duik in de Noordzee te nemen. Nu komt hij elk jaar. Of die man uit Arizona, waar je veel woestijn hebt. We hebben samen een podcast gedaan. Hij zei: “Jij bent de Island Iceman, ik de Desert Iceman.”

  Onder de naam Koude Duik Texel startte hij in oktober 2022 een groep van vijftien personen die elke morgen om 08:00 uur bij paal 15 een duik in de Noordzee neemt.