Texels Blog

  Samenwerking Brouwerij TX en de Texelse Bierbrouwerij

  Waar een klein eiland groot in kan zijn

  Ruim een jaar geleden kwam ik naar Texel om te beginnen aan mijn nieuwe job als directeur van Texels. Wat mij toen direct opviel was dat het eiland naast de Texelse bierbrouwerij nóg vijf andere brouwerijen telt. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en het duurde dan ook niet lang voordat ik een rondje langs de Texelse collega-brouwers ging om kennis te maken. En dan kan het zomaar gebeuren dat je een jaar later op het punt staat een nieuw bier te onthullen, genaamd ‘Avondzon’. Wat dit bier, naast zijn heerlijke afdronk, zo uniek maakt is dat het een collab is tussen Brouwerij TX en Texelse Bierbrouwerij.

  Hoe kwam dat tot stand?

  Als gezegd was ik op een dag onderweg naar Oosterend. Ik had daar een afspraak met collega Kees Groenewoud van Brouwerij TX. Het onthaal was hartelijk en Kees leidde mij vol trots rond door de brouwerij. Mooi om te zien dat Kees en zijn collega’s hun passie voor bier niet onder stoelen of banken staken. Ze waren trouwens ook vol van gedistilleerd, want met Stokerij TX zijn ze ook nog eens verantwoordelijke voor de lekkerste Texels gin en wodka. Kees vertelde mij dat een van mijn voorgangers, Maarten Timmer, er destijds al eens op had gehamerd dat we meer moesten samenwerken. Ik vertelde dat ik me helemaal kon vinden in de woorden van mijn voorganger. Het is juist bijzonder dat Texel zo’n enorm rijke biercultuur heeft. Dat moeten we koesteren. Zo kwam het gesprek er al snel op hoe zo’n samenwerking er in de praktijk dan uit zou kunnen te zien…

  Heino’s Biergarten

  Daarna gebeurde er iets verschrikkelijks. Heino Huizing, eigenaar van café De Slock in Den Burg en de drijvende kracht achter het jaarlijkse speciaalbierfestival, overleed geheel onverwacht. Een persoonlijk drama voor zijn geliefden, natuurlijk, maar ook voor Texel, dat een zeer markant mens van de ene op de andere dag moest missen. Met Heino’s overlijden stond ook het speciaalbierfestival op losse schroeven. Als Texels en TX zijn we toen naast elkaar gaan staan. We hebben Heino’s partner Sita en zijn vaste medewerker Björn gepolst of zij door wilden met het festival daarbij onze hulp aangeboden. Uiteindelijk is het gelukt het festival door te laten en dit jaar gaat het verder onder een nieuwe naam: ‘Heino’s Biergarten’. Een mooi eerbetoon aan deze sympathieke ondernemer.

  Collab

  De samenwerking was er en na het festival trommelden Kees en ik onze brouwmeesters op en zijn we gaan brainstormen over het soort bier we wilden maken voor onze collab. Het moest een bier zijn, dat niet te veel in het vaarwater zat van onze bestaande bieren. Niet zo eenvoudig, want zowel Texels als TX heeft een gevarieerd assortiment. Na wat vijven en zessen waren we eruit; het moest een Irish Red Ale worden, of nee, beter nog… een variant daarop: een Texels Red Ale dus! De maanden die daarop volgden stonden in het teken van uitproberen, afstemmen, proeven, proeven en nog eens proeven. Daar komt nog eens bij dat we met elkaar hadden besloten ons collab-bier te brouwen op beide locaties met exact dezelfde ingrediënten. Het bier dat wordt gebrouwen door Brouwerij TX wordt afgevuld in blik, het bier dat bij Texels wordt gebrouwen in Oudeschild wordt afgevuld in fusten. Dat maakt de samenwerking écht uniek! Het is ook een teken van vertrouwen, want het betekent ook dat we letterlijk met onze neus bovenop het brouwproces bij TX staan. En zij bij ons.

  Avondzon

  Na maanden hard werken is het bier nu klaar. We hebben het de naam ‘Avondzon’ meegegeven vanwege de mooie dieprode kleur van het bier. ‘Avondzon’ is exclusief verkrijgbaar op Texel en bij de Texelse horeca zolang de voorraad strekt. De officiële lancering zal plaatsvinden tijdens Heino’s Biergarten in de Wezentuin in Den Burg tijdens het Pinksterweekend. Nog heel even geduld dus. Maar ik verzeker u dat ‘Avondzon’ het wachten meer dan waard is. Want zoals het Engelse gezegde luidt: Good things come to those who wait.

  Joost Molewijk

  Directeur Texels