Texels Blog

  Willen en Elly

  Skuumkoppe 0.0: “Doe mij er nog maar eentje!”

  Skuumkoppe 0.0: “Doe mij er nog maar eentje!”

  Skuumkoppe 0.0, het eerste volledig alcoholvrije Texelse speciaalbier. Een mijlpaal in het bestaan van De Texelse Bierbrouwerij. Daar moet op gedronken worden!

  Het donkere alcoholvrije tarwebier is gebrouwen volgens Texels recept en in de beste Texelse traditie, met liefde voor het eiland.

  Onze brouwmeester Tom van der Veen houdt zich al een jaar of vijftien bezig met het ontwikkelen van nieuwe bieren. Maar deze keer ligt de lat wel erg hoog. Want zie maar eens een alcoholvrij speciaalbier te creëren dat niet alleen qua geur- en smaakbeleving, maar óók qua kleur en troebeling dichtbij de originele Skuumkoppe komt.

  Vertrekpunt was de vertrouwde Skuumkoppe. Onze brouwers zijn samen met een smaak- en geurspecialist op zoek gegaan naar de juiste receptuur en naar de smaken die zo kenmerkend zijn voor Skuumkoppe .

  Trouw aan de oorsprong

  Tom vertelt hoe de brouwers bij de zoektocht naar Skuumkoppe 0.0 trouw zijn gebleven aan de oorsprong van het succes, de ingrediënten en de brouwwijze van Texels.

  Een jaar werkten we aan het nieuwe bier. Een langdurige en intensieve zoektocht, waarbij ingrediënten werden getest, gist werd toegevoegd, smaken gecombineerd, prototypes de revue passeerden en veel smaaksessies werden gehouden. Eerst in klein comité en gaandeweg steeds groter. Net zolang tot het eindproduct naar onze tevredenheid was.

  Met trots presenteren we het resultaat: een karaktervol, alcoholvrij, donker tarwebier, gebrouwen van natuurlijke ingrediënten. Vol van smaak, met subtiele hints van karamel en abrikoos, en een romige, lichtzoete afdronk. Een bijzonder en toegankelijk bier, net als Texel zelf. Een verfrissend en dorstlessend bier dat bij ieder seizoen en elk moment past. En bovendien: goed doordrinkbaar. Skuumkoppe 0.0 is een bijzondere toevoeging aan het royale assortiment speciaalbieren van De Texelse Bierbrouwerij. Een mijlpaal ook, want het is het eerste alcoholvrije Texelse bier.

  Presentatie

  Bij zo’n nieuw alcoholvrij speciaalbier hoort een bijzondere presentatie: vanuit onze markante voortorenbar. Voor deze gelegenheid midden op de Groeneplaats in Den Burg. Menig liefhebber nam de proef op de som. Zoals Elly en Willem Zeeman uit Callantsoog. Ze zijn speciaal voor de proeverij naar het eiland gekomen.

  Elly: “We zijn zelf héél nieuwsgierig, maar proeven het ook voor onze schoondochter Annelies. Ze is gek op Skuumkoppe. Maar toen ze zwanger was, mocht ze geen alcohol drinken. Helaas had Texels toen nog geen alcoholvrij bier. Nu wil ze uiteraard graag weten hoe het smaakt. Zelf kon ze hier vandaag niet zijn om Skuumkoppe 0.0 te proeven, daarom nemen wij ook voor haar de proef op de som.”

  En, hoe smaakt het? Willem: “Heerlijk. Ik drink niet vaak een alcoholvrij biertje. En zeker geen twee. Maar over deze Skuumkoppe 0.0 zeg ik: Doe mij er nog maar eentje.” Ook Elly laat haar glas nog eens volschenken. “Proost!”

  Tip

  Het alcoholvrije speciaalbier smaakt heerlijk in combinatie met lichte gerechten, zoals vis, maar ook bij een lekkere salade en Texelse schapenkaas.

  Skuumkoppe 0.0 is verkrijgbaar bij de horeca op Texel en elders in het land en als fles (30 cl) nu ook in de supermarkt te koop.