Texels Blog

  Sommige geheimen moet je delen

  Arjan Witte werkt bij de Texelse Bierbrouwerij als communitymanager, een rol die deze Texelaar past als een jas. In zijn jonge jaren stond Arjan achter de bar in café De 12 Balcken in Den Burg. Zoals het een goed barman betaamt, kende hij alle bieren die daar geschonken werden. En toch smaakte al dat bier naar meer. Arjan begon deel te nemen aan bierproefkampioenschappen met als hoogtepunt het jaar 2012 toen hij tot Nederlands kampioen werd uitgeroepen!

  Als jongeman wist ik het inderdaad te schoppen tot Nederlands kampioen bierproeven. Mooiste van die eretitel was dat ik samen met Robert Uyleman, destijds brouwer bij Jopen en later oprichter van de Uiltje Brewing Company, een eigen bier mocht brouwen! Mijn creatie ‘Zwart Witte’ genaamd, een donker bier met een jalapeño-kick, is vervolgens een maand lang getapt in zestig cafés door heel Nederland. Voor mij was het brouwen van ‘Zwart Witte’ mijn eerste kennismaking met het bierbrouwproces.

  En die ervaring komt mij bij Texels goed van pas. Zeker nu ik onderdeel ben van het proefpanel voor ons ‘Texels Geheim’, een nieuw project dat onlangs door Texels is gelanceerd. Normaliter moet je je geheimen natuurlijk nooit prijsgeven, maar omdat we er in dit geval zo enthousiast over zijn wil ik jullie toch graag wat meer vertellen over ‘Texels Geheim’…

  Vrijheid om te experimenteren

  Momenteel telt ons assortiment dertien verschillende bieren. Op één na worden alle bieren gebrouwen in onze eigen brouwerij in Oudeschild. Bij de Skuumkoppe 0.0 was dit voor het eerst niet mogelijk, omdat de brouwinstallatie niet geschikt is voor het brouwen van 0.0 bier. De ‘gewone’ Skuumkoppe wordt dus ook gewoon op Texel gebrouwen, maar het populaire bier wordt ook op andere locaties aan de vaste wal gebrouwen. Simpelweg omdat we daar op Texel de capaciteit niet voor hebben. Bovendien is het een stuk duurzamer niet alles te brouwen op het eiland. Een bijkomend voordeel is dat we in onze brouwerij op Texel capaciteit overhouden om te experimenteren met het brouwen van nieuwe bieren. Onder de naam ‘Texels Geheim’ proef je onze nieuwste bieren in gelimiteerde oplage in ons proeflokaal.

  Texels Geheim uit de doeken

  Het leuke van ‘Texels Geheim’ is dat we onze creativiteit de vrije loop kunnen laten. Alles mag, alles kan als het maar lekker is! Brouwmeester Tom van der Veen zet ons de meest waanzinnige proefbrouwsels voor. Het is mijn taak en die van de andere leden van het proefpanel om een oordeel te vellen over het bier (ja, ik weet: ik heb een zwaar leven). Vervolgens gaat Tom met onze feedback aan de slag om een tweede batch te bereiden. Als het proefpanel unaniem enthousiast is, volgt de belangrijkste toets; wat vinden jullie -bierliefhebbers van Nederland- ervan? In ons proeflokaal op Texel krijg je de kans om onze allernieuwste unieke bieren onder de naam ‘Texels Geheim’ te proeven én te beoordelen. Is het eindoordeel overweldigend positief, dan kunnen we dit bier in grote hoeveelheden brouwen.

  Klaar voor het festivalseizoen?

  Zo gaan we deze zomer een heerlijk festivalbier brouwen in grotere, maar wel gelimiteerde oplage, dat is begonnen als ‘Texels Geheim’ en door de kenners als ‘zeer goed’ is beoordeeld. Het is een lekkere lichte doordrinker (4,5%) met een toets van zeezout. Dit zomerbier zal voor het eerst geschonken worden op 1 juli tijdens SomPop. Zie ik jullie daar?

  Arjan Witte