Texels Blog

    ‘Texelse Beleving’ met bierelaar Kees Boks

    Kijkje achter de schermen bij Texelse Bierbrouwerij.

    De Texelse Bierbrouwerij kent een rijke historie en loopt voorop met de modernste technieken. We nemen een kijkje achter de schermen en laten ons bijpraten door gids en bierelaar Kees Boks.

    Bierelaars zoals Kees noemen zo’n rondleiding ‘Texelse Beleving’. Dat is niet overdreven. Zodra deze Texelse bierambassadeur begint te vertellen komen Texels bier en de rijke geschiedenis tot leven. Zoals over het monumentale pand, vroeger de thuisbasis van zuivelfabriek De Eendracht. De naam staat, nog in de originele letters, op de muur van de fraaie ontvangstruimte.

    Op de andere muur prijkt over de hele breedte een enorm schilderij van de Texelse Reede in de zeventiende eeuw, met imposante VOC-schepen. Het illustreert dat bier en scheepvaart historisch met elkaar zijn verbonden, een mooie link tussen heden en verleden.

    Al vertellend neemt Kees ons mee naar het nieuwe brouwhuis, gevestigd in de aangrenzende ruimte waar voorheen de Texelse kaas werd gepekeld. Nu wordt er Texels bier gebrouwen. Volgens de traditionele bereidingswijze, maar met een hypermoderne en duurzame installatie.

    Basis vormen vier enorme ketels op een rij. Wijzend op de eerste tank vertelt onze gids hoe daar het beslag in wordt gedraaid, over enzymen, eiwitten en complexe suikers. En hoe de door ‘te spelen’ met de temperatuur, verschillende soorten bier ontstaan. “Een zoet bier met een laag alcohol- en een droog bier met een hoog alcoholpercentage.”

    We worden bijgepraat over ingrediënten, het filteren van bier, hoe bier op smaak wordt gebracht, over vergisten, centrifugeren, lageren, het bottelen en het na vergisten en nog veel meer.

    Zo’n rondleiding door de brouwerij maakt dorstig. Een glas Texels bier zal nu goed smaken. Daarvoor neemt Kees ons mee naar het ‘Proefglop’. In dit biermuseum presenteert de brouwerij het assortiment van dertien verschillende speciaalbieren. Van de wereldberoemde Skuumkoppe tot Noorderwiend.

    Hier laat onze gastheer ons proeven van een paar Texelse bieren. En bij elk glaasje lekker hapje. Het is geen toeval dat deze Texelse lekkernij goed combineert met het betreffende biertje. Onze gastheer is een geboren Texelaar. Opgegroeid in Hotel Bosrand maakte hij carrière in de Texelse verblijfs- en horecasector. Gastheer in hart en nieren, wijn- en biersommelier. Een ambassadeur voor de brouwerij met een schat aan kennis over bier. Aan het eind van deze Texelse Beleving serveert hij een proefglaasje Texelse Geheim. Kees: “Dat is onze proeftuin voor nieuwe bieren, dit jaar Texels Frisse Wiend.”

    Wie nog even wil nagenieten kan dat doen in het sfeervolle Proeflokaal van de Texelse Bierbrouwerij of buiten op het fraaie terras met uitzicht. Waar gastheer Kees Boks en zijn collega’s een heerlijk glas Texels speciaalbier serveren.

    Aanrader is ook de fraaie winkel in de Texelse Bierbrouwerij, waar je een mooie souvenir aan deze Texelse Beleving kunt vinden.

    Een Texelse Beleving kan worden geboekt via de website van de Texelse Bierbrouwerij,